tripmaster home-made
Reizen

tripmaster? die maken we gewoon zelf

By on 16 april 2018

Waarom zou je een dure tripmaster kopen als je er ook zelf één kan maken van een goedkope computer en wat simpele onderdelen? Stel je hebt de volgende ingrediënten:

– Een oude auto zonder ingewikkelde digitale apparatuur
– Een dagteller in de auto die alleen de bestuurder kan zien
– Je gaat een rit maken van 8500 km. zónder GPS-navigatie.
– Je hebt kennis van programmeren en vindt het leuk om te “knutselen” met computers

Dan maak je gewoon je eigen tripmaster!

Tripmaster?

Een tripmaster geeft zeer nauwkeurig de gereden afstand weer. Het is een apparaat dat veel gebruikt wordt bij rally’s en geeft de bestuurder en navigator de mogelijkheid om te bepalen wanneer een volgende afslag genomen moet worden, of wat de nog af te leggen afstand naar een volgend checkpoint is. Een zeer handig hulpmiddel, ook als je een rit gaat maken waar nauwkeurigheid wat minder belangrijk is. Een tripmaster is duur, maar gelukkig kan je zoiets ook goed zelf maken! Met wat programmeerkennis en wat soldeerwerk.

Zelf bouwen

En dat is dan ook wat wij gedaan hebben! Met een raspberry Pi (een goedkope computer van slechts EUR 9,95) en wat extra hardware hebben we een tripmaster gemaakt. De raspberry Pi is voorzien van een tft-scherm en aangesloten op de sneldheidsmeter van de auto (d.m.v. een hall effect sensor; voor de nerds onder jullie). Zo kunnen we heel nauwkeurig de afstand meten die we afleggen en ook zien hoe hard we precies rijden. Daarnaast hebben we een magnetometer (kompas) toegevoegd zodat we ook zien welke kant we oprijden. Nu alleen nog nauwkeurig kaartlezen en op het juiste moment de tripteller resetten en we hoeven niet meer te verdwalen!

TAGS
RELATED POSTS
MENNO & MATHIJS
Hengelo, Netherlands

Hoi, Wij zijn Mathijs en Menno. Wij rijden de Baltic Sea Circle 2018 - dutch edition en via deze blog houden we je op de hoogte van onze reis.

make-a-wish

Met onze reis sponsoren we make-a-wish Nederland. Doneer jij ook een bedrag?

Geld inzamelen | Doneeractie.nl

Lees hier meer over onze actie